Tag Archives: 2018

Maze Runner: The Death Cure – An Imperfect Execution to A Big Idea (SPOILER REVIEW)

Sudah berapa banyak novel-novel post-apocalyptic/fantasy YA mancanegara yang diadaptasi ke dalam cerita layar lebar? Mulai dari The Hunger Games, City of Ember, The Mortal Instruments, Divergent, dan lainnya sudah kita saksikan baik di bioskop Indonesia maupun platform streaming seperti Netflix dan lainnya. Tidak peduli betapa seragamnya mereka dari segi narasi, para remaja tetap banyak yang menyenangi genre cerita yang memberikan mereka sense of power to change the world ini.

Salah satu cerita post-apocalyptic YA yang banyak mendapat respons positif adalah seri Maze Runner. Berdasarkan situs Box Office Mojo, hanya dalam seminggu setelah penayangan pertamanya di Amerika Serikat, film dari seri pertamanya, The Maze Runner, langsung berhasil balik modal dengan meraup $32,512,804. Harus diakui, The Maze Runner memang memberikan sesuatu yang berbeda dengan mencampurkan elemen-element post-apocalyptic YA dan human experiment survival horror. Namun keistimewaan itu seketika hilang di sequel Maze Runner yang berjudul The Scorch Trials. Penulis seperti kehilangan arah menentukan kemana cerita seharusnya berlayar dan pada akhirnya berpasrah di template adventure-thriller yang malas dan membosankan.

Minggu lalu, sekuel terakhir dan penghabisan dari Maze Runner yang berjudul The Death Cure telah tayang di bioskop Indonesia. Setelah menonton filmnya selama dua setengah jam, saya masih merasakan keresahan yang sama seperti waktu menonton The Scorch Trials. Hanya saja, kali ini jujur saya merasa jauh lebih terhibur karena nampaknya Wes Ball lebih matang dalam mengeksekusi beberapa adegan penting meskipun skripnya masih seperti ditulis oleh orang yang kurang digaji. Oleh karena terlalu banyak pertanyaan yang muncul, saya memutuskan untuk mengulas film ini bersama Bunga kembali karena ia adalah salah satu remaja yang membaca novel seri Maze Runner dari awal sampai akhir (and obviously karena dia juga mengulas film di Distopiana). Berikut pembicaraan kami.

  • Tommy : Oke Bungs, sebelum memulai review, gue mau menjelaskan terlebih dahulu. Jadi sebenernya gini, kalo misal kemarin pas ngulas Posesif kita jadi dua orang di kutub yang sama, sekarang kita bakal jadi dua orang dengan kutub yang berbeda.
  • Bunga : Hmm…and why is that?
  • Tommy : Karena gue berpikir Maze Runner: The Death Cure ini cuma bakal bisa menjadi spesial buat mereka yang emang udah jatuh cinta dan immerse ke dalam cerita awalnya. Honestly I found so many flaws in this story, and I believe I will only find this film emotionally intriguing if I wanted to close my eyes to all that stuffs.
  • Bunga : True, true. Kita harus ngikutin dari awal untuk mengerti esensinya The Death Cure. I believe that The Death Cure has many flaws too, though I may or may not be on the exact same boat with you. Let’s get started!
  • Tommy : Okay then, great!
  • Bunga : Well, I’ve read all the books way before the movies even existed, and I have to be honest, I’ve got some mixed reviews to share with you tonight. The first installment was great — still decent but not the best, the second was a flop, and the third was a complete improvement.
  • Tommy : Bring it on, Bungs. I wanna hear from you first because you’re the one who read the books.
  • Bunga : Meskipun The Death Cure bukan adaptasi novel terbaik yang pernah gue tonton, filmnya definitely ngikutin novelnya dengan presentase diatas 60%. Yang sangat gue sayangkan adalah bagaimana mereka membuat imaginasi berbentu literatur-nya Dashner came to life. And this is not even rooted on the special effects. Some characters are portrayed differently from the books, and there is another big revelation those who haven’t read the book. It’s gonna be a huge let down, though.
  • Tommy : Oh really? They adapted it that badly?? Honestly gue selalu ngerasa Maze Runner series ini di novelnya sebenernya punya cerita yang lebih bagus dari apa yang ditampilkan di film loh.
  • Bunga : Yeah, it is that badly adapted.
    • A) Thomas isn’t supposed to find out about Newt’s flare like that.
    • B) Aris should’ve stood out A LITTLE BIT more.
    • C) Minho’s abduction isn’t supposed to be prolonged.
    • D) Teresa isn’t supposed to be that kind.
    • E) Seharusnya ada adegan surgeries yang amat sangat penting dalam development cerita The Death Cure secara keseluruhan.
  • Tommy : Wait sorry, who’s Aris again? :/
  • Bunga : NAH KAN!
  • Tommy : Do you know that there’s supposed to be another maze, the same exact maze like you saw in Group A (the first movie), with Group B as the subjects — all girls with one boy? Well, Aris is the male version of Teresa.
  • Tommy : Wait, now I do remember. The question is: why isn’t this part being highlighted in the film? I mean…this is important. This means Thomas isn’t the only protagonist then.
  • Bunga : Because the film would sell better kalau yang jadi protagonisnya cuma Dylan O’Brien, Tom.
  • Tommy : Goddammit, it makes sense! Seriously, one of the things I hate in this series was like how Thomas is always the center of the stories and the other characters are only the hands of him. They don’t even have a proper skeletons and foundations to stand on their own feet.
  • Bunga : Mereka mengeksploitasi Thomas gitu gak, sih?
  • Tommy : Yes bener banget. Padahal gue pengen banget ngeliat Newt, Minho, ataupun Frypan punya motive, purpose, and function yang lebih solid dan vital di dalam cerita ini.
  • Bunga : Let’s start talking about this in a chronological order, shall we?

  • Tommy : Let’s. I got to admit that train mission in the first scene was executed well. Dari sini gue bisa ngeliat bahwa Wes Ball udah mulai dewasa soal crafting meskipun screenwriternya kayak cuma digaji UMR doang makanya kerjanya males-malesan.
  • Bunga : HAHAHAHAHA SIAL UMR. Kalaupun kurang realistis waktu keretanya di angkat (efek anginnya mana, nih? Masa badannya mereka yg diatas gerbong gak goyang parah) dan nyari Minho cuma moda teriak2 (makanya salah gerbong!) tapi boleh lah. Ide nya cukup brilliant.
  • Tommy : OH ITU SALAH GERBONG YA? BUKANNYA DIPINDAHIN?
  • Bunga : Wait… emang Minho pernah dipindahin? Gue clueless nih, karena gak seharusnya dia diculik! Kalo dia dipindahin kenapa bisa saling denger…
  • Tommy : Lo inget nggak pas Thomas nanya salah satu glader di gerbong, “Where’s Minho? He was on this car, wasn’t he?” terus si glader bilang “I’m sorry. He was.”
  • Bunga : OH IYAAAA. Astaghfirullah lupa. Berarti impactnya kurang hahaha.
  • Tommy : Bener kan?? Gue emang ngerasa bahwa di bagian itu pas Minho dipindahin atau diculik, ada bagian yang sangat sangat kurang.
  • Bunga : And Dashner didn’t write this whole abduction in the first place. The way the film wrote this shit instead just gave WICKED more power (that they stupidly didn’t use well) to abuse the former gladers and Thomas too much screen time to be the fucking knight in shining armor. Thomas itu karakter yang impulsif, spontan, berani dan sebenernya intelek – tapi kalau melakukan sesuatu kadang terlalu tergesa2 dan gak mikir efeknya, kebalikan dari Minho yang selalu hati2, organized tapi gesit (which was why he was chosen as the keeper of the runners). Jadi, apa gunanya bikin cerita Minho diculik? Wasn’t he a little too clever for that?
  • Tommy : Holy shit…so the reason why this film is actually terrible is because they wanted it to be terrible? So they can sell it to the teenagers they think are only worshipping Thomas?
  • Bunga : The Maze Runner series are supposed to be a tale of brave men and women who are determined fight for their rights – which means bringing down WICKED, a wealthy organization made by a bunch of psychotic scientists who are obsessed to find the cure to a zombie-like disease called Flare. Tapi film-film adaptasinya malah bikin The Maze Runner jadi cerita klise tentang satu protagonis dan teman-temannya (yang mau disuruh-suruh padahal punya potensi yang sama, atau bahkan lebih) dalam memberantas kejahatan. Dibumbui dengan drama dan back story yang bikin remaja baperan, tentunya.
  • Tommy : Goddammit. Oke Bung, now I really want to talk about Gally.
  • Bunga : OH YES.
  • Tommy : Gini loh.
    • The film never provide enough closure for how Gally came back to life after MINHO PUT A FUCKING SPEAR THROUGH HIS FUCKING CHEST. He was just like “Oh, WCKD just patched me up after y’all gone”
    • There is no urgency – or even relevancy for Gally to come back to life and assist Thomas in bringing down WCKD. I mean, even if it’s not Gally, the story will just go along as it is.
  • Bunga : Yeah, the unfortunate thing about Gally’s revival story is that Dashner gak pernah bener-bener jelasin juga di bukunya. Mungkin dampak nya jadi ada plot hole di film juga. Padahal memang Gally ini karakter yang menarik. Gally itu buat gue ibarat… bunglon. Gak jahat, tapi gak baik juga. He was simply a man who believes in survival, no matter what. He was never a part of the gladers, nor a part of the Right Arm. He was his own person. Jadi antek2nya Lawrence itu cuma salah satu bagian dari survival kit nya dia aja. A coping mechanism.
  • Tommy : Nah, menurut gue memang Gally ini karakter yang sangat menarik yang seharusnya dieksplor lebih lanjut. Justru dia yang memberi nyawa di Maze Runner pertama selain Minho dan Newt. Begitu pertama kali muncul Gally di Death Cure, sebenernya gue seneng banget loh. Like “Ooooh okay this is going to be interesting again” tapi ternyata hhhh such a waste.
  • Bunga : Gally itu very, very complex. Sudah pasti ada alasan kenapa dia stood out dibandingkan yang lain.
  • Tommy : I agree. Now Bung, let’s talk about Lawrence, the disfigured leader of the Right Arm.
  • Bunga : Fun fact! Alasan kenapa muka dia bisa kelihatan hancur di film adalah dia ngidap Flare. Very cliche. Tapi, yang lebih menarik lagi, diluar serum WICKED yang butuh ekstrak darah immune. ada serum lain yang bernama Bliss yang bisa memperlambat pertumbuhan Flare untuk mereka yang sudah terinfeksi — which was the one Lawrence used for survival. Kalau lo perhatiin, dia bawa2 infus di awal introduction. Seperti yang dia sendiri bilang, Lawrence is a businessman. Bukan melawan WICKED karena activism, tapi karena dia butuh benefit.
  • Tommy :  Then why, may I frustratingly asked, is his role being depicted so poorly unimportant without leaving any remarkable impression in the movie? I mean, the moment when he was seen as important was only that moment when he gives Thomas permission to enter the city and the moment when he brings down the wall.
  • Bunga : Because again, the story would be too deep and complicated. AND wouldn’t be as selling as it is now. Harusnya Lawrence dibikin lebih tegas, lebih berkuasa, lebih licik. Bikin point bahwa “I may be your leader but I have my own needs too” karena balik lagi- Lawrence was a businessman. He wasn’t here for charities.
  • Tommy : Holy shit I swear…the screenwriters HAD ONE JOB! Should’ve figure out how to make all the complexities fit into one compact and solid film.
  • Bunga : Nyatanya, adaptasi novel ke film itu susah bukan main. I have been writing for awhile dan hal yang gue tangkap adalah menghidupkan literatur itu bukan cuma tentang special effects yang canggih atau presentase kemiripan cerita yang tinggi, tapi bagaimana kita membuat setiap karakter ter-explored seperti di buku. Yang protagonis tetap stand out (tanpa membuat supporting roles menjadi sekedar antek2 dia), yang supporting roles tetap terkesan penting dan tambahan2 lain (seperti romance, friendship antar karakter) hanya menjadi sekedar “pemanis”.
  • Tommy : You’re absolutely right Bung. It’s just very frustrating to know that an interesting story like Maze Runner series could have such a shitty film adaptation that barely represents the whole story. Okay, now all the question about how tangled the story and why’s there so much plot hole is answered. Put that aside, I love how some of the scene is being executed. That elevator scene when Janson is talking to Teresa while she’s taking the disguised Gally and Thomas made me chuckled.
  • Bunga : Yes! HAHAHA that was funny.

  • Tommy : Wait, you mentioned something about Teresa before. What about her?
  • Bunga : Teresa… one of the most complex characters other than Gally. She was supposed to die in a much, much sadistic way. She was crushed by falling debris while saving Thomas. Though the last part was used in the movie, buat gue eksekusinya terlalu dramatically ridiculous. Dengan durasi sepanjang itu lebih dari mungkin mereka narik tangan Teresa setelah Thomas selamat dilempar ke Berg. Tapi of course, cuma bengong sampe gedungnya roboh. Mungkin sengaja dibuat less graphic karena ini bukan film dengan rating 17+, tapi transisi dan timingnya sedikit… curam.
  • Tommy : Yeah, I noticed that cringeworthy moment tho.
  • Bunga : Lanjut ke karakternya Teresa lagi ya. Buat gue, Teresa itu gak baik. Gak jahat juga, sih. Tapi gimana pun juga, she betrayed her own friends dan kalau yang gue baca berdasarkan buku, she was a very wicked girl (pun intended). She was almost like mini Ava, tapi sedikit lebih polos (makanya dibegoin). Dia percaya bahwa wicked was good.
  • Tommy : Wait… Isn’t WCKD… Actually good? It was revealed in the middle of the film that WCKD was actually only trying to find a cure, right?
  • Bunga : Tujuannya sih iya, tapi orang2nya? WICKED was good, but was also filled with greed and people who wanted the cure for themselves. Or even worse, cuma menyelamatkan yang mereka pikir “perlu” diselamatkan.
  • Tommy : Okay, so there are actually so many spectrums delivered by this story. Thank you for the enlightenment, Bungs. Now, shall we discussed…Newt?
  • Bunga : *sobs violently*
  • Tommy : GODDAMMIT HE WAS ONE OF MY FAVORITE CHARACTERS.
  • Bunga : NO DOUBT. The sad thing about The Maze Runner is that at some points, I liked Newt better than Thomas…
  • Tommy : Is there more to Newt that I should know Bungs? Because no matter how much I like him, I still didn’t think the writer did his part of story with justice.
  • Bunga : You already know he was suicidal right?
  • Tommy : What…since when?
  • Bunga : Like, back when he just got into the maze.
  • Tommy : I mean, that part when he tried several times to killl himself after he got the flare was obvious. He was suicidal before??
  • Bunga : Him limping was a result from his suicide attempt of falling down from top of the wall (the maze), though in Scorch Trials and Death Cure his limps weren’t as exposed.
  • Tommy : Was this one ever mentioned in the first film? Gue samar samar soalnya. Gue ada inget Newt ngobrol intim sama Thomas but can’t remember exactly what the conversation is. Is it this one?
  • Bunga : Eh… i don’t know, but I don’t think so. Yang jelas, Newt was a very dark person. He had a younger sister named Lizzy who was also an immune like Thomas, and they were both taken by WICKED as subjects after WICKED killed their parents. It was sad that this wasn’t mentioned in the movie (I want to know more about her sister). Dan yang terpenting (dan tersedih) alasan dia mau bunuh diri adalah karena dia gak bisa cope sama orang2 yang mati “gara-gara” dia. Which was why he was very leader-like (despite Alby being the real leader) to the other gladers, thus earning the second-in-command position. Dia sayang banget sama Thomas karena dia tau yang Thomas rasain kayak gimana, tapi sayangnya kurang di explore lebih jauh aja.
  • Tommy : No…I’m not crying. Tears didn’t just run down my face after knowing that. You know I’m a masculine man, right?
  • Bunga : Yes, I do :”
  • Tommy : If this was actually revealed in Death Cure, I don’t know what will happen to me when I’m watching THAT SCENE and the one when Thomas read Newt’s letter to him.
  • Bunga : Another fan fact: Newt should have been the one abducted
  • Tommy : What? Why he was the one that is abducted?
  • Bunga : This is a whole another story, tapi yang jelas Thomas and the others should’ve had an expedition to Denver, and they left Newt to watch the Berg. Disana, dia malah ketemu sama cranks dan diajak buat ninggalin gladers yang lain – toh dia udah keinfeksi flare juga. He was then taken to a place called The Crank Palace, “a place where he belonged”. That was when he started writing the letter for Thomas (isinya hampir sama kayak yang di film).
  • Tommy : That sounds fascinating.
  • Bunga : Addition-nya, dia minta Thomas buat bunuh dia kalo mereka ketemu. Dia gak mau jadi crank dan bunuh orang2 disekitar dia kayak yang kejadian sama keluarga & temen2 dia yang lain. “Kill me, if you’ve ever been my friend, kill me”. And well, when they met again, Thomas did.
  • Tommy : Goddammit.
  • Bunga : This fucked me up a thousand times worse daripada yang di film (kalaupun gue nangis2 juga sih, hehe)
  • Tommy : Yeah, I bet you do, Bungs. What about Minho? Was there ever more to him than just “being abducted and tested and helping Thomas”?
  • Bunga : Minho was never really explored, both in the books and the movies… but he’s supposed to be a gag man with sass. He was no doubt the strongest, smartest and funniest among the group, which balanced Newt’s traits. Tapi emang sih, Minho itu fond banget sama Thomas. Bahkan dia hampir milih Thomas jadi keeper untuk runners (gantiin dia) setelah Thomas berhasil survive semaleman di maze, tapi buru2 dilarang sama Newt hahahahaha. But it was nice to see an Asian that’s portrayed in such un-stereotypical ways.
  • Tommy : I agree to that. Duh,  emang paling the best tuh Maze Runner yang pertama deh.
  • Bunga : The Maze Runner series overall are such great installments. Kalaupun temanya dystopian, ceritanya sama sekali gak mainstream. Karakternya kompleks, filosofis (they were all named from important people scientists!) dan setiap reaksi selalu datang dari setiap aksi. Cuma memang eksekusinya aja yang kurang bagus. Terutama untuk film2nya, ya. But I get what Dashner meant in general. Kalau dibuat dengan baik dan benar, I bet my ass The Maze Runner bakalan jadi masterpiece.
  • Tommy : I agree once again, it had a big idea, but poor execution. Nah Bungs, now I want to discuss about the ending. What happened to the rest of the world? Is it actually just them in that paradise-like island? Did Thomas and other gladers ever find their memories back?
  • Bunga : Seharusnya gak se-happy ending itu sih, tapi gue tetep dibikin sendu gara suratnya Newt dan name-carving nya Teresa. To be honest, there was another back story about their memories.

  • Bunga :  Kalau berdasarkan buku, all gladers are supposed to have the chance to restore their memories, dengan cara operasi pengangkatan chip. Ini offer dari WICKED-nya sendiri. On one condition: setelah operasi, kemampuan telepati nya Thomas, Teresa & Aris akan hilang. Thomas, Newt & Minho were the only ones who decided not to restore their memories. Menurut mereka, the people they were today itu ya mereka yang sebenarnya, dan gak akan berpengaruh dengan cure yang mereka cari – toh jawabannya udah ada di depan mata, immune’s blood. They escaped the surgery with the help of Brenda & Jorge, who were apparently – surprise, surprise – antek2 nya WICKED!
  • Tommy : WHOA, that is interesting.
  • Bunga : Plus, WICKED nggak sebodoh itu. Kalaupun chip memori mereka di ambil, mind-control chips mereka akan tetap ada & yang ada malah mempersulit gerak mereka. So why bother? This eventually led to their Denver expedition, karena mereka mau nyari scientist bernama Hans yang bisa ngangkat both chips. Eh, balik lagi deh ke kronologis yang Newt ketemu Cranks.
  • Tommy : Wait, wait a second. WAIT, WHAT, THEY SUPPOSED TO HAVE TELEPHATIC ABILITIES?
  • Bunga : TOM, THEY EXPLAINED IT BACK IN THE FIRST FILM HAHAHAHA. Also in the third film tapi gak exposed banget. It happened waktu Teresa sama Thomas & Newt nyusup ke WICKED.Bunga
  • Tommy : This dumbing-down surgery towards the film adaptation is far worse than I thought. Please help me out here, mereka nggak dijelasin punya telepathic ability sama sekali. Terus di bagian penyusupan WCKD mananya yang mereka menggunakan telepathy?
  • Bunga : Inget gak, waktu Thomas sama Teresa nyolot2an pas mau masuk ke lift? They sort of disagreed on each other’s opinions, kalo gak salah – which was talked inside their heads instead of in person. Makanya Newt nyelonong jalan di depan.
  • Tommy : Kenapa se-subtle itu sih? It could be awesome if this film utilize more of it.
  • Bunga : I know, right?
  • Tommy : Okay, now let’s sum it all up in one conclusion. What do you think about the movie in general, Bungs?
  • Bunga : I think The Death Cure an entertaining movie after all. Definitely a huge improvement from Scorch Trials, though it didn’t give the entire justice Dashner’s book deserves. Visual effects nya bagus, cast nya solid, costumes & make up bener-bener thorough antar konsep rustic dan futuristic-nya. Yang gue sayangkan adalah plot holes, aspek-aspek penting dari buku yang dihilangkan (mungkin supaya filmnya lebih menjual) & balik lagi, unnecessary dramas.
  • Tommy : 100% agree with this.
  • Bunga : If there is one thing I can change from this whole installment is how they made the script. Intentions nya gue ngerti, tapi eksekusinya nggak sama sekali. But again, this is an adaptation we’re talking about. Gue nggak heran sih, malah cukup bersyukur karena setidaknya mereka punya decency untuk tidak membagi novel terakhir menjadi 2 film just for the sakes of money. That very concept already destroyed Twilight, The Hunger Games, Divergent — but Thank God nggak untuk The Maze Runner. This installment really taught us a lot about friendship, sacrifice and how science should always stick together with conscience itself. Humanity is a very complex area to understand, but if we’re willing to dive in & do what we think is right, it’s possible.
  • Tommy :  True. I’m thinking that Death Cure is actually filled with some distinctive elements that differentiate this one from any other post apocalyptic YA stories. Although the direction is much better than The Scorch Trials, it is lazily written and heavily focuses on many wrong things that in the end only works as a closure for those who feel emotionally distracted by Newt and Teresa’s death.
  • Bunga : Agree, Tom. The Death Cure isn’t shit, but it’s more of the kind of movies that were only made for the sole purpose of satisfying their viewers and simply ending a story (unlike, again, installments like Divergent or The Mortal Instruments that were severely discontinued).
  • Tommy : Soal Divergent dan The Mortal Instruments ini kayaknya lo take it personally banget ya? Hehehe.
  • Bunga : OH DON’T GET ME STARTED WITH THAT!
  • Tommy : Okay. Jadi bakal kita kasih rating berapa nih film?
  • Bunga : Hmm…let’s settle in 2.5?
  • Tommy : Agree. Mereka punya takaran kekurangan dan kelebihan yang imbang soalnya.
  • Bunga : True. Menurut gue kelebihannya adalah  special effects sama ensemble cast.
  • Tommy : Yes, dan directing sutradaranya yang lumayan membaik dibanding Scorch Trials! Kekurangannya ada di script yang malas dan Thomas-centric.
  • Bunga : HAHAHAHAHA THOMAS CENTRIC I JUST CHOKED.
  • Tommy : Padahal kita semua sudah tahu bahwa meskipun dia karakter utama, Thomas bukan karakter yang terlalu menarik.
  • Bunga : Thomas menarik, tapi MASIH ADA YG LEBIH MENARIK. For example Newt.
  • Tommy : YEAH! Gally, don’t forget Gally please…
  • Bunga : Kalo lebih digali lagi betrayal nya, Teresa juga sebenernya. MY FEMINIST HEART IS SHAKING akhirnya ada yang cewek juga!
  • Tommy : HAHAHA. What do you think about Brenda, then?
  • Bunga : Brenda sok savage buat gue. I like her tapi kadang… overboard? She and Jorge did make a wonderful pair tho.
  • Tommy : Gue setuju Brenda itu overboard. Terlebih, ceritanya sendiri tidak memberikan dia porsi yang penting, tapi screen time nya dia kebanyakan dan tengilnya nirfaedah.
  • Bunga : Iyaaa, dia sama Jorge tuh seakan2 jadi cuma kayak tim P3K nya thomas anjir. Dateng buat nyelametin doang like…Situ punya GPS?????
  • Tommy : HAHAHAHA TIM P3K. BASARNAS KALI ANJIR!
  • Bunga : TOM DONT MAKE ME CRY IN TEARS HAHAHAHA.
  • Tommy : HAHAHAHA. Oke deh bungs, thank you ya! It has been a great duet review session, once again. Terima kasih atas semua penerangannya.
  • Bunga : You’re welcome, Tom. This is very messy tapi mudah2an bisa ngasih pencerahan buat yang bingung tentang holes-nya juga.

Distopiana’s Rating: 2.5 out of 5.